Het kabinet,

Woning met handelspand

Jaar: 2018-2021

Status: opgeleverd

oppervlakte: 370m²

Het planconcept is eenvoudig en helder. Aan de linkerzijde van het gebouw situeren zich alle functies zoals bergingen, toiletten en trappen. De rechterzijde van het gebouw wordt hiermee gevrijwaard van een verdere opdeling zodat een zuiver en open plan bekomen wordt. Die scheiding tussen de functionele linkerhelft en de open ruimtes aan de rechterzijde wordt gematerialiseerd aan de hand van een doorgedreven uitlijning van de patio met de vloerafwerking en de metselwerk volumes.

 

De inplanting van een dieper gelegen loods aan de rechterzijde van het perceel liet de architecten toe om een gelijkvloerse bouwdiepte van net geen 40m te realiseren. De introductie van een ruime patio splitst het gebouw in twee en brengt natuurlijk licht tot diep in het gebouw. Het kapsalon situeert zich vooraan naast een gedeelde inkomhal. De leefruimtes en het architectenbureau komen achteraan en op de verdieping.

 

Een belangrijk vertrekpunt bij het ontwerp van het bouwvolume bestond erin om het traditionele straatbeeld te respecteren door het typerend gabarit van twee bouwlagen onder hellend dak over te nemen. De verfijnde materiaalkeuzes en imposante gevelopeningen verraden echter een hedendaagse architectuur. De gevels van het gebouw werden gematerialiseerd met witte baksteen en zwarte gevelbetegeling op een sokkel in natuursteen. Dit contrast in de gevelmaterialen versterkt de volumetrie van de uitbouw op de verdieping.

 

De vloer tussen het kapsalon en het architectenbureau werd in glasdallen voorzien. Dit is een gewaagde maar succesvolle manier om een sterk ruimteconcept te combineren met een licht(rijk) en open karakter. Het open karakter wordt verder versterkt door een vide die verrassende doorzichten maakt.

 

De leefruimte achteraan wordt aangevuld met een wintertuin. De slanke kolommen en betonconstructie worden omsloten door grote glaspartijen. De goudgele houten plafondbalken zorgen voor een warme ruimte die baadt in de avondzon.

 

Bovenal tracht het ontwerp een voorbeeld te zijn van hoe gedeeld eigenaarschap op kleine schaal een grote meerwaarde kan betekenen. Twee verschillende functies worden gecombineerd in een open en lichtrijk gebouw met aandacht voor privacy maar tegelijk een interessante beleving.

Wenst u een vrijblijvend gesprek?